Moussaka met zoete aardappel

Deze Griekse klassieker in een nieuw jasje. De moussaka krijgt door de zoete aardappel een heel andere smaak.

  • 2 aubergines;
  • 1 grote rode ui, gesnipperd;
  • 400 g rundergehakt;
  • 500 g zoete aardappelen (bataat);
  • 400ml gezeefde tomaten (passata);
  • 2 tenen knoflook;
  • 1 el olijfolie (om in te bakken);
  • zout en peper;
  • kaneel (veel) naar smaak;
  • 1 tl Italiaanse kruiden;
  • 1 tl nootmuskaat (gemalen);
  • 1 tl komijnzaad (gemalen);
  • 1 1/2 dl (soja)room;
  • 1 bol mozzarella;
  • 1 ei.

Verwarm de oven voor op 200° C.
Schil de zoete aardappelen en snij ze in dunne plakken. Kook de zoete aardappelen 3 a 4 minuten (zodat ze niet papperig worden) en giet ze af. Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Breng op smaak met zout, peper, kaneel en italiaanse kruiden. Was intussen de aubergines en snijd ze in dunne halve maantjes (plakken). Roer nu de aubergine door het gehaktmengsel en laat ongeveer 3- 4 minuten zachtjes doorbakken (regelmatig roeren), dan de gezeefde tomaten (passata di pommodore) toevoegen en aan de kook brengen. Daarna nog 5-6 minuten zachtjes laten doorkoken . Meng in een kom room, het ei, de komijn en de nootmuskaat. Snijd de mozzarella in dunne plakken. Vet een ovenschaal in en doe daar eerst een laag gehaktsaus dan een laag aardappelschijfjes, herhaal dit (dus 2 lagen van beiden) en eindig met een laagje gehaktsaus. Schenk het roommengsel erover en bedek met de schijfjes mozzarella. Bak de ovenschotel in ca. 25 minuten goudbruin.

Print Friendly, PDF & Email

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating