Bloemkoolgratin met linzen

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 300 ml (volle) melk
  • 100 g geraspte (belegen) kaas
  • nootmuskaat
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 grote tomaat, in plakjes
  • 1 groot blik linzen, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 el oregano, fijngehakt

Snij de roosjes van de bloemkool en snij de stronk in stukjes, Was goed en kook in 10-12 minuten gaar. Laat uitlekken in een vergiet. Pureer de stronken en een deel van de roosjes in een keukenmachine.
Smelt de boter in een pan. Roer de bloem erdoor en laat even pruttelen. Roer de melk er beetje voor beetje doorheen terwijl je blijft roeren. Voeg de helft van de kaas toe terwijl je blijft roeren, Voeg de bloemkoolpuree toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verwarm de olie in een pan en fruit de ui en de tomaat zachtjes. Roer de linzen erdoor en laat even sudderen. Neem van het vuur en roer de oregano erdoor.
Verdeel de linzen over de bodem van een ingevette ovenschaal. Verdeel hierover de bloemkoolroosjes. Daarbovenop gaat de saus en vervolgens de rest van de kaas.

Bak de schotel in 20 minuten goudbruin. Lekker met een groene salade.

Geen fan van linzen of liever vlees? Vervang dan de linzen door 300 gram rundergehakt.

Print Friendly, PDF & Email

Recipe Rating

  • (3.5 /5)
  • 2 ratings