Bobotie

Heerlijk recept uit Zuid-Afrika. Dit is zo lekker dat ik altijd de dubbele portie maak en we er twee dagen van kunnen eten. Ik gebruik een kruidenmix voor bobotie dat ik van mijn vrienden uit Zuid-Afrika krijg, maar ik heb bij het recept gezet welke kruiden je kunt gebruiken.

  • 500 g rundergehakt;
  • 1 grote ui;
  • 2 teentjes knoflook;
  • olie om te bakken;
  • 1/2 tl zout;
  • 1 flinke eetl. abrikozenjam;
  • 35 gram rozijnen of gedroogde abrikozen;
  • 1 rijpe banaan in stukken;
  • 1 eetl. citroensap;
  • 3 eetl. paneermeel;
  • 1,5 dl melk;
  • 3 eieren;
  • 1 laurierblad;
  • 3 tl bobotie kruiden (mix van kurkuma, djahé, djinten, paprikapoeder,kruidnagel en kaneel)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Knoflook in stukjes snijden. Vet een ovenschaal in.

Ui snipperen en in olie fruiten. Voeg knoflook, laurierblad en bobotiemix toe (circa 3 minuten). Gehakt en zout toevoegen en rul bakken (circa 5 minuten). Neem van vuur af. Voeg paneermeel, de rozijnen, de jam, 2 eieren en het citroensap toe. Schep de banaan er voorzichtig doorheen.
Het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal doen. Bak 20 minuten op 180 graden.

Neem schaal uit de oven. Meng de melk met het overgebleven ei. Dit over het gehakt gieten en nog 20 minuten in de oven laten bakken.

Lekker met rijst, sperziebonen en mango chutney. Of met rode kool, gebakken aardappels en appelmoes.

Print Friendly, PDF & Email

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating