Falafel

Zelfgemaakte falafel – recept van Koken met Karin.
Belangrijk: gebruik gedroogde kikkererwten; geen kikkererwten uit blik. Dat wordt een kliederboel!

  • 300 g gedroogde kikkererwten;
  • 1 ui;
  • 2 knoflooktenen;
  • 1/2 bosje platte peterselie;
  • 1/2 bosje koriander;
  • 1 eetl komijnpoeder (djinten);
  • 1 eetl korianderpoeder (ketoembar);
  • 1 mespunt cayennepeper;
  • 1/2 theelepel zout;
  • olie om in te bakken.

Week de erwten minstens 12 uur voor. Laat goed uitlekken. Meng met alle ingrediënten (behalve de olie) in de keukenmachine en maal tot een kruimig geheel. Stop zodra het aan elkaar begint te plakken. Maak er (circa 30) balletjes van (circa 3-4 cm). Laat ze een uur opstijven in de koelkast.
Verhit de olie en bak de balletjes in porties in circa 4 minuten goudbruin. Laat even uitlekken op keukenpapier.

Serveer met warme pitabroodjes en groente/rauwkost naar smaak. Lekker met knoflooksaus, tahinsaus of yoghurtsaus.

Tahinsaus: verdun tahin (sesampasta in een potje) met olijfolie, citroensap en wat kokendheet water (anders gaat het klonteren). Proef op zout en peper.
Yoghurtsaus: meng Griekse/Turkse yoghurt met uitgeperste knoflook en flink wat gehakte kruiden naar eigen voorkeur (denk: peterselie/koriander/munt/dille), zout en peper.

Print Friendly, PDF & Email

Recipe Rating

  • (0 /5)
  • 0 ratings