Gegratineerde witlof

4 stronkjes witlof (ca. 700 g);
100 g ham (in plakjes);
20 g boter;
20 g bloem;
ca. 200 ml melk;
peper en zout;
nootmuskaat
2 handjes geraspte kaas;
Olie om in te vetten

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Snij de buitenste bladeren van de witlof en halveer de stronkjes. Verwijder de bittere kern. Snij in grove stukken en was in water. Kook de witlof in gezouten water in 3 minuten gaar. Giet af en laat goed uitlekken in een vergiet.

Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje (laat niet bruin worden) en roer de bloem erdoor. Laat dit even garen. Voeg dan beetje bij beetje de melk erdoor en blijf goed roeren. Het moet een dikke, egale saus worden. Niet te dun omdat er altijd water in de witlof achterblijft. Breng op smaak met peper en nootmuskaat. Neem van het vuur.

Vet de ovenschaal in. Snij de ham in stukjes en meng door de bechamelsaus. Meng ook de witlof erdoor en verdeel het geheel over de ovenschaal. Strooi de kaas erover en zet 10 minuten in de oven. Eventueel de laatste 4 minuten onder de grill.

Print Friendly, PDF & Email

Recipe Rating

  • (4.5 /5)
  • 2 ratings