Melanzane alla parmigiana

Ik ben dol op de Italiaanse keuken. En een van mijn meest favoriete gerechten uit deze keuken ga ik vandaag met jullie delen: melanzane alla parmigiana. Zoals jullie van mij gewend zijn, geef ik er mijn eigen draai aan. Lekker en minder werk dan het originele recept. Wat heb je nodig:

2 aubergines;
olijfolie;
knoflookpuree;
peper en zout;
1 ui, gesnipperd;
250 g rundergehakt;
600 ml gezeefde tomaten / passata;
1 flinke eetlepel Italiaanse kruiden;
een handvol Parmezaanse kaas;
100 g mozzarella

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was en snij de aubergines in de lengte – plakken van circa 0,5 cm. Verdeel deze over twee bakplaten waarop je bakpapier hebt gelegd. Doe een flinke scheut olie in een kommetje en smeer elke plakje aubergine in. Wees niet te zuinig. Zodra de oven op temperatuur is, schuif je de bakplaten in de oven. Bak ze 15 minuten.

Maak ondertussen de tomatensaus: doe een scheutje olie in een koekenpan. Fruit hierin de ui en voeg het gehakt toe. Bak rul. Voeg dan de knoflook, de tomaten en de Italiaanse kruiden toe. Roer. Laat dit circa 15 minuten op laag vuur pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.

Neem de aubergine uit de oven en draai alle plakjes om. Smeer deze helften ook weer met wat olie in en zet het vijf minuten terug in de oven.

Vet een ruime ovenschaal in. Verdeel een derde van de tomatensaus over de bodem. Hierop komt een laagje aubergine en een handje mozzarella. Daarover gaat weer een laagje tomatensaus, dan aubergine en weer wat mozzarella. Eindig met een laag tomatensaus en verdeel daarover de rest van de mozzarella en de Parmezaanse kaas.

Zet de oven nu op 190 graden en bak het gerecht in 25 minuten lekker bruin.
Lekker met broccoli of een salade, eventueel brood of pasta.

Het originele recept bevat geen vlees, dus dat mag je gerust achterwege laten.

Print Friendly, PDF & Email

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 2 ratings