Moussaka

Moussaka

Deze week kwam ik erachter dat de originele Moussaka niet zo veel meer weg heeft van de Moussaka zoals wij die uit de Griekse keuken kennen. En dat er heel veel varianten zijn. Deze variant kwam ik tegen in het tijdschrift Plus en is low carb. En heel lekker. Daarom deel ik hier graag het recept.

2 grote aubergines, in ronde plakken;
2 uien, gesnipperd;
4 eetl olijfolie;
2 teentjes knoflook, geperst;
250 g rundergehakt;
1 eetl tomatenpuree;
0,5 tl piment;
0,5 tl kaneel;
0,5 tl gemalen kruidnagel;
2 laurierblaadjes;
50 ml rode wijn;
1 blik tomatenblokjes (400 gr);
200 ml volle Griekse yoghurt;
3 eieren;
60 gr geraspte, pittige kaas;
peper enzout.

Verwarm de open voor op 200 graden. Leg de aubergineplakken op een met bakpapier bekleedde bakplaat, bestrooi licht met zout en besprenkel met olijfolie. Rooster ze in 20 minuten in de oven bijna gaar.

Verhit de rest van de olie in een braadpan en bak ui en knoflook een aantal minuten. Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg de tomatenpuree en de specerijen toe. Laat even bakken en blus dan af met de wijn. Voeg de tomatenblokjes toe. Laat dit 20 minuten sudderen. Haal dan de laurier eruit en breng de saus op smaak met peper en zout. Laat iets afkoelen en roer dan 1 ei door de saus.

Meng de yoghurt met de twee andere eieren en de geraspte kaas. Vet een ovenschaal in. Verdeel de helft van de saus over de bodem. Leg hier bovenop de aubergineplakken en daarop gaat de rest van de saus. De yoghurt-crème verdeel je hierover heen. Zet de schotel 30 minuten in de oven tot er een mooi bruin korstje op zit.
Serveer dit met een groene salade.

Print Friendly, PDF & Email

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating