Ovenschotel witlof en zalm

Doordat ik witlof en gerookte zalm had die op moesten, dit recept bedacht. En het werd goed ontvangen.

  • 500 gr / 4 stronken witlof;
  • 20 g boter;
  • 20 g bloem;
  • 300 ml melk;
  • 50 g geraspte kaas;
  • 100 g gerookte zalm;
  • 500 g aardappelpuree;
  • paneermeel;
  • peper en zout.

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Snij de witlof doormidden, haal de bittere kern eruit (en gooi weg) en snij de rest in stukjes. Kook dit in circa 2 minuten gaar. Giet goed af.
Maak ondertussen de kaassaus: smelt de boter in een pannetje, voeg de bloem toe, roer dit een paar minuten zodat dit kan garen. Voeg dan beetje voor beetje de melk toe terwijl je blijft roeren. Heeft de saus een mooie dikte, voeg dan 25 g kaas toe en roer nog even goed door. Neem van het vuur.
Snij de gerookte zalm in stukjes.
Meng witlof met saus en zalm. Breng op smaak met peper en zout, maar let op: door de kaas en de zalm is het al redelijk zout!
Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie. Schenk het witlofmengsel op de bodem. Bedek met de aardappelpuree. Bestrooi met de rest van de kaas en wat paneermeel.
Zet dit in de oven en kijk na circa 25 minuten of er een mooi bruin korstje op de schotel zit. Dan is het tijd om te eten.

Ook lekker met prei in plaats van witlof.

Print Friendly, PDF & Email

Recipe Rating

  • (0 /5)
  • 0 ratings