Polenta-pompoenbrood

Lekker bij een stoofschotel, deze kruising tussen een cake en brood, op basis van tarwe en mais.

  • 375 g polenta;
  • 125 g volkorenmeel;
  • 1 theelepel baking soda (zuiveringszout of natriumbicarbonaat);
  • halve theelepel zout;
  • 1 theelepel kaneel;
  • 350 ml (plantaardige) melk;
  • circa 100 ml water;
  • 50 g olijfolie;
  • 80 g honing;
  • 1 theelepel azijn;
  • 400 g pompoenblokjes;
  • 1 banaan;
  • brownievorm of taartvorm.

Maak eerst de pompoen-banaanpuree. Kook de pompoen in circa 15 minuten in een beetje water gaar. Giet af maar vang het kookvocht op. Laat afkoelen. Pureer met een vork of staafmixer. Voeg ook de banaan toe en zoveel van het opgevangen kookvocht dat het een smeuïge puree wordt. Je hebt uiteindelijk 250 g van deze puree nodig.

Verwarm de oven voor op 200 graden celcius. Vet de vorm licht in met olie. Doe polenta en meel in een beslagkom. Roer er de baking soda, zout en kaneel door. Giet melk, olie, honing en azijn erbij en roer goed door elkaar. Voeg tenslotte de pompoen-banaanpuree toe en het water en meng tot er een mooi glad beslag ontstaat (eventueel met de mixer).

Schenk in de brownievorm en bak in een half uur gaar. Prik met een cocktailprikker diep in het brood om te kijken of het van binnen ook gaar is. Laat iets afkoelen. Zowel warm, lauw als koud lekker.

Tip: je kunt ook alleen pompoen of alleen gebruiken, maar zorg dat je 250 g puree hebt.

Print Friendly

Recipe Rating

  • (4 /5)
  • 1 rating