Tomatensoep

  • 2 blikken gepelde tomaten (800 ml);
  • 0,5 liter water;
  • 1 groentebouillonblokje ;
  • verse of gevriesdroogde basilicum;
  • 1 ui, gesnipperd;
  • 1 of 2 teentjes knoflook;
  • olijfolie;
  • 2 eetl tomatenpuree;
  • 1 eetl bloem;
  • peper en zout
  • eventueel 1 tl suiker.

Kook het water. Fruit de ui en de teen(tjes) knoflook in een scheut olijfolie. Roer de tomatenpuree erdoor en laat dit ook even meebakken. Doe er de bloem bij en roer dit totdat er een dikkige saus ontstaat (voeg indien nodig nog wat olie of boter toe). Schenk tijdens het roeren het kokende water erbij. Doe de tomaten er voorzichtig bij en zet de staafmixer erop om het geheel tot een gladde soep te pureren. Doe het bouillonblokje erbij en laat het geheel zachtjes tien tot vijftien minuten koken. Voeg op het laatst ook (niet al te zuinig) de basilicum toe. Naar smaak peper, zout en suiker toevoegen.

Als je het lekker vindt, kun je bij het opdienen wat slagroom, crème fraîche of geraspte kaas in de soep doen. Lekker met stokbrood of ciabatta.

Je kunt dit natuurlijk in de zomer ook maken met verse, geurige tomaten. Neem dan circa 800 gram tomaten en ontvel ze voordat je ze in de pan doet.

Print Friendly, PDF & Email

Recipe Rating

  • (0 /5)
  • 0 ratings