De meest gemaakte fouten met koken

De meest gemaakte fouten met koken

De een kookt de sterren van de hemel, terwijl bij een ander alles (bijna) altijd lijkt te mislukken. Soms zijn het kleine dingen die het verschil kunnen maken tussen een geslaagde en een mislukte maaltijd. Lees hieronder de meest gemaakte fouten zodat jij deze niet (meer) zult maken.

  1. Het recept niet van tevoren doorlezen

Het is verstandig dat je voordat je begint te koken het hele recept eerst doorleest. Zo voorkom je dat je bij stap 7 ontdekt dat je bij stap 4 iets had moeten voorbereiden. Ook zie je dan meteen of je bepaalde hulpmiddelen nodig hebt en kun je goed voorbereid (en stressvrij) aan het koken beginnen. Zet ook alle ingrediënten klaar en was / snij alvast alles wat gewassen of gesneden moet worden.

  1. Meteen zout toevoegen

Zout kan lelijke plekken veroorzaken in een pan. Daarom is het beter eerst het water aan de kook te brengen voordat je zout toevoegt. Water zonder zout kookt ook sneller, dus dat scheelt weer gas of stroom.

  1. Pan niet voorverwarmen

Om te voorkomen dat olie of boter verbrandt, is het beter om eerst de pan goed voor te verwarmen. Daarna voeg je pas de boter of de olie toe. Dit verwarm je ook even voordat je vervolgens vlees of groente toevoegt.  Hierdoor verbrand de vetstof minder snel en schroeit je vlees meteen dicht, wat zorgt voor een malser resultaat. Ook neemt het op die manier minder vet op wat dan weer beter is voor de lijn.

  1. Een te kleine pan gebruiken

Als je te veel eten in een te kleine plan propt, bakt het niet geleidelijk en niet gelijkmatig. Vaak is dan de ene helft al gaar en de andere helft nog niet. Ook heb je dan een grote kans dat je eten over de rand gaat wat weer zorgt voor een smerig gasfornuis of kookplaat. Als je geen grotere pan hebt, verdeel het dan en bak het in twee porties

  1. Vlees niet op tijd uit de koeling halen

Wanneer je vlees wilt gaan braden, haal het dan op tijd uit de koeling zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dat komt de smaak ten goede en zorgt voor een betere garing. Voeg liever geen koude vloeistof aan het gebraden vlees toe want dan kan het vlees schrikken en wordt het taai. Verder draaien veel mensen vlees en vis veel te vaak tijdens het bakken. Geef het de tijd om een kant te bakken en draai dan pas om, dan komt het vanzelf los van de bodem

  1. Knoflook verbranden

Veel mensen pellen en persen de knoflook en doen het dan meteen in de pan. De kans is echter groot dat het dan verbrandt. Verlaag dus eerst de temperatuur of voeg het pas later toe. Ook kan het helpen de knoflook te snijden in plaats van de persen, dat verbrandt minder snel.