Pijnboompitten

Pijnboompitten

Vind jij pijnboompitten ook zo lekker? Ik ook maar ik gebruik ze eigenlijk zelden. Telkens schrik ik van de prijs en het is me te vaak gebeurd dat ik ze ook nog eens kon weggooien omdat ze ranzig geworden waren. Maar waarom zijn ze eigenlijk zo duur? Hoe kun je ze wel goed bewaren? En waarmee kun je ze vervangen?

Prijs

Pijnboompitten zijn zo duur omdat het gewoon veel werk is om ze te verzamelen. De pijnboompit groeit namelijk in de schubben van een soort dennenappel.  En er gaat niet alleen veel tijd en werk zitten in de oogst, het kan ook nog eens tot 25 jaar duren voordat pijnbomen eetbare pijnboompitten gaan produceren en nog langer voordat die productie goed en wel op gang is. Als het zo ver is moeten de nootjes verwijderd worden op het moment dat het zaadjes zijn, maar dat is ook nog een flinke klus. Ze moeten namelijk uit de dennenappels gepeuterd worden!

Bewaren

Volgens het Voedingscentrum kun je de pijnboompitjes 2 maanden bewaren in een goed afgesloten bakje in de voorraadkast of drie maanden in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen en dan blijven ze tot zes maanden goed. Pijnboompitten zijn gevoelig voor schimmel en kunnen ook gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.

Vervangen

Als je een zakje pijnboompitten gewoon te duur vindt, zijn er gelukkig alternatieven die je kunt gebruiken. Hoewel pijnboompitten hun eigen, unieke smaak hebben, kun je ze bij het maken van pesto vervangen door bijvoorbeeld cashewnoten of walnoten. Gebruik je de laatste van de twee? Dan kan een beetje bruine suiker helpen om een bittere smaak te voorkomen. Ook in salades kun je pijnboompitten vervangen door andere noten of door zonnebloempitten.

Metaalsmaak

Krijg je een of twee dagen na het eten van pijnboompitten een nare metaalsmaak in je mond? Dan heb je waarschijnlijk “nep” pijnboompitten gegeten. Deze komen meestal uit China en de oorzaak is een verwarring tussen de niet-eetbare en eetbare soort. De niet-eetbare pijnboompitten zijn iets kleiner, zijn minder hoekig en hebben een wat minder frisse, eerder beige kleur. Gelukkig word je er niet erg ziek van maar die metaalsmaak is al vervelend genoeg en kan tot twee weken aanhouden.

Gebruik

Wil je toch pijnboompitten gebruiken? Rooster ze dan even tot ze bruin kleuren in een koekenpan zonder vet. Zorg er wel voor dat je erbij blijft tijdens het roosteren, want het kan ineens hard gaan en dan zijn je dure pijnboompotjes verbrand.