Boeuf Bourguignon uit de Instant Pot

Deze Franse klassieker is een van mijn favoriete vleesgerechten. Normaal moet het uren stoven zodat het vlees zacht en mals wordt, maar met de Instant Pot is het veel sneller klaar en (naar mijn mening) nog lekkerder.

100 g magere spekblokjes;
2 klontjes boter;
1 eetl. olie:
ca. 700 g runderriblappen, in grove stukken;
1 eetl bloem;
1 grote ui, gesnipperd;
1 winterwortel, in plakjes;
250 ml rundvleesbouillon (met minder zout);
150 ml rode wijn;
1 klein blikje tomatenpuree (70 g);
2 tenen knoflook, in plakjes;
2 tl tijm;
2 laurierblaadjes;
200 g champignons, in kwarten;
peper en zout naar smaak.

Haal het vlees minstens een half uur voor je gaat koken uit de koelkast. Kruid het vlees met peper.
Verwarm de instant pot op sauté. Zodra deze warm is, giet je de olie in de pot. Bak hierin de spekjes bruin en krokant. Neem ze uit de pot en zet opzij.
Voeg 1 eetlepel boter toe en braad dan in delen het rundvlees aan. Als je te veel vlees tegelijk in de IP doet, koelt de pot te veel af en wordt het vlees meer gekookt dan gebakken. Voeg de uien en de knoflook toe aan de laatste portie rundvlees en bak even mee. Voeg dan de bloem toe en bak dit nog zo’n twee minuten. Doe dan de rest van het vlees en de spekjes weer terug in de instant pot. Vervolgens gaat de (hete) bouillon erbij. Zorg ervoor dat de eventuele aanbaksel van de bodem worden losgehaald (deglazing).
Nu voeg je de wortel, de wijn, de laurier, de tomatenpuree en de tijm toe. Roer het geheel even door en druk op Cancel.

Sluit de instant pot en zorg ervoor dat het ventiel gesloten is. Selecteer High Pressure en zet de klok op 30 minuten. Wanneer de 30 minuten om zijn, laat je de pot nog 10 minuten staan. Daarna zet je het ventiel open om de resterende stoom te laten ontsnappen.

Ondertussen bak je in een koekenpan de champignons: verwarm de pan, doe de boter erin, laat bruin worden en bak de champignons tot ze gaar zijn (circa 10 minuten). Kruid met peper en zout.

Open de instant pot en voeg de champignons toe. Indien je de saus nog te dun vindt, kun je de pot nog even op Sauté zetten en hem dan wat in laten koken. Proef of je nog zout en peper wilt toevoegen

Lekker met aardappelpuree en worteltjes, of met krieltjes en bimi zoals op de foto.

Geniet ervan!

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating

Be Social